Hipnoza poate să fie utilizată ca demers psihologic de reprogramare mentală. În hipnoză se folosesc sugestii hipnotice prin intermediul cărora persoana poate experimenta schimbări de percepții, acțiuni sau gânduri.
Doctorul Gerard Sunnen de la Universitatea de Medicină din New York relatează faptul că hipnoza este ”cel mai cunoscut și eficient tratament non-farmacologic” de relaxare. Cu toate acestea, hipnoza nu se reduce doar la o metodă de relaxare. Hipnoza presupune o stare modificată de conștiință având o serie de aplicații practice urmărind optimizarea umană.
Hipnoza reprezintă o stare modificată de conștiință (pe cale naturală), în care sugestibilitatea persoanei este mai ridicată, astfel că receptivitatea la sugestiile hipnoterapeutului crește.
Hipnoza vă poate oferi sensuri noi și diferite cu privire la situații pe care anterior le-ați perceput într-un mod cu totul diferit. De exemplu:
- sportul (exercițiile fizice) poate deveni ceva de dorit;
- fumatul să-l priviți ca pe ceva total nesănătos și să eliminați acest viciu;
- mâncatul compulsiv;
- fobii – repoziționare sau schimbare de perspectivă;
- anxietate – gestionarea emoțiilor.
Astfel, persoana se deschide către noi perspective și devine capabilă să integreze noi experiențe.
Cum funcționează psihicul uman?
Psihicul uman are 3 instanțe psihice: partea conștientă a minții, partea subconștientă și inconștientă. Mintea conștientă poate să îl ajute pe om să gestioneze o serie de situații și să înțeleagă tot felul de aspecte. Hipnoza poate să deschidă căile spre cunoașterea creativă, intuitivă care are loc în subconștientul persoanei. De altfel, hipnoza, relaxarea sau autohipnoza sunt singurele modalități de a accesa resurse ale subconștientului.
Partea conștientă a minții deține un mecanism prin care toate informațiile cu care intrăm în contact sunt comparate cu credințele deja sedimentate din subconștient. Dacă informațiile sunt diferite de credințele deja stocate, mintea va refuza să le primească în subconștient.
De exemplu, dacă în urma unor experiențe persoana și-a format credința că oamenii te trădează, noile experiențe care dovedesc că oamenii sunt bine intenționați nu vor forma automat această credință pozitivă pentru că subconștientul ”știe” altceva. Așadar, noua percepție corectă nu va fi stocată în creierul persoanei.