Skip links

Senzualitate și sexualitate în cuplu partea I

Este binecunoscut faptul că în relaţia erotică dintre un bărbat şi o femeie lucrurile nu pot să vină de la sine, decât dacă ne referim la actul sexual instinctual. Pentru persoanele sau cuplurile care îşi doresc un nivel elevat de erotism aplicarea unor practici care cultivă senzualitatea şi energia sexuală este esenţială.

Senzaţiile reprezintă relaţia intimă cu corpul nostru, adică ceea ce percepem la nivel corporal prin intermediul celor 5 organe de simţ: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ şi tactil.

În actul sexual există o strânsă legătură între senzaţii, emoţii, sentimente şi gânduri (interpretări cognitive). Atunci când la nivelul senzitiv explorarea este superficială, gândurile ca produs al interferenţelor cotidiene („ce am făcut astăzi…”; „ce n-am făcut …”, „aş fi putut să spun …” etc.) preiau controlul în dormitor, iar trăirea emoţională este influenţată de aceste preocupări. Şi iată cum ceea ce ne-am dorit să fie un moment profund de dăruire şi intimitate devine un act sexual mecanizat. În acest scenariu, în cel mai fericit caz poate să apară orgasmul, dar care este perceput ca o descărcare a tensiunii sexuale acumulate şi nu ca pe o experienţă erotică autentică.

Senzualitatea depăşeşte nivelul sexual al actului erotic, ajungând în planul afectiv şi chiar poate conduce la nivele superioare ale sexualităţii, într-o dimensiune extinsă a conştiinţei.

Senzualitatea reprezintă capacitatea de a simţi, de a fi senzitiv (senzorial), de a dispune de sensibilitate senzorială. Senzualul este persoana trezită de propriile simţuri, care trăieşte „aici şi acum” şi este prezent „în tot şi în toate”. În actul sexual persoana care valorifică şi îşi cultivă senzualitatea poate să perceapă acelaşi aspect în atât de multe moduri şi să-şi intensifice dorinţa sexuală. E ca si cum întâlneşti acelaşi lucru pentru prima dată şi descoperi noi gusturi, mirosuri şi sunete, alte subtilităţi, condiţie inerentă întreţinerii dorinţei sexuale faţă de partener.

De ce este atât de importantă senzualitatea în actul sexual?

Aşa cum am mai precizat, senzualitatea reuneşte simţurile în senzaţii elaborate (conştientizate), trezeşte emoţii, corpul este inundat de mesageri ai dorinţei (feromonii), iar uniunea trupului reprezintă un nivel de conştiinţă care depăşeşte plăcerea genitală prin stimularea simţurilor în actul sexual.

Senzualitatea amplifică potenţialul energetic sexual, accentuând dimensiunea contemplativă a sexualităţii.

Una dintre cele mai importante modalităţi de a dezvolta senzualitatea o reprezintă continenţa sexuală.

Continenţa sexuală presupune reţinerea fluidelor specifice orgasmului şi direcţionarea fluxului de energie sexuală în corp (injaculare). Sexul cu continenţă face posibilă expansionarea eroticii şi după ce s-a încheiat actul sexual.

După orgasm cu ejaculare, bărbatul trece printr-o fază refractară în care senzualitatea acestuia este foarte scăzută şi îşi pierde interesul pentru femeia de alături cu care tocmai a împărtăşit cele mai intime momente. Această retragere afectează femeia la nivel psihic şi energetic.

În acest scenariu postludiul lipseşte cu desăvârşire. De ce oare? Pentru că bărbatul a adormit şi în cel mai fericit caz nu sforăie.

După actul sexual femeia este senzuală şi dacă nu primeşte în continuare acte de tandreţe, poate experimenta momente de singurătate, trăiri ale insuficienţei, sentimente de abandon sau chiar de vinovăţie.

Postludiul este deosebit de important mai ales pentru femeie care este receptivă sexual şi după actul amoros. Ea are nevoie de tandreţe, care să îi domolească apele pasionale ale yin-ului pentru că fluidele secretate în timpul actului sexual încă mai vibrează în profunzimea corpului ei. Rămâne un ocean plin de senzaţii şi dorinţe, cu nevoie de tandreţe şi tocmai conştientizează că este singură şi cu nevoi neîmplinite. Postludiul o poate reconfirma pe ea aşa cum este: o zeiţă (Shakti) a sexualităţii.

Desigur că din acest scenariu este aproape imposibil să privim sexualitatea ca având ceva sacru în ea.

Adepţii tantrei şi ai taoismului privesc actul sexual ca pe un ritual sacru prin care se unesc energiile fizice cu cele spirituale, scopul fiind acela de extindere a conştiinţei în vederea accederii la sinele superior.

Urmează partea a II-a a articolului – Cultivarea senzualităţii

Bibliografie

MIHĂESCU, Bebe (2014), A face dragoste aproape perfect, Editura Polirom.

TAYLOR, John Maxwell (2009), Eros Ascending. The Life-Transforming Power of Sacred Sexuality, John Maxwell Taylor şi Frog Books.

LELEU, Gérard (2014), Tratat de mângâieri, Editura Trei.

CHIA Mantak, ABRAMS ARAVA, Douglas (2001), Orgasmul multiplu masculin, Editura Sapienţia.

CHIA, Mantak, CHIA, Maneewan, ABRAMS, Douglas,  ABRAMS, Rachel Charlton (2001), Orgasmul multiplu, Editura Sapienţia.BRODER, Michael S., GOLDMAN, Arlene (2004), Secrets of Sexual Ecstasy, Alpha Books.

Leave a comment